Merhaba Pilot veya Pilot Aday Adayı arkadaşlarım,
Sözüme şu ifadelerimle başlayayım ” Türk VAtandaşı Bir Pilot Küresel Düşünmeli, Töresel Yaşamalı ve Lokal Hareket etmeli” Dünyada Pilot olmak, Türkiye de Pilot Olmak. Honkong da çalışmak , Antalya da çalışmak.
Sİmdi sizlere bazı ipuçları vermeye çalışacağım. Lütfen arkanıza yaslanın ve iyi derin bir nefes alarak yazdıklarımı iyi ama çok anlamaya çalışın.
Türkiye maalesef Pilotuna sahip çıkamıyor. Bir zamanlar havacılık sektöründe pilot sayısındaki artışa bakarak “Biz bu kadar pilotu ne yapacağız” diyenler de vardı. Kaynak oldukça sınırlı idi, az oranda Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılanlar, Bir kaç lokal uçuş okulu , Ankara da ve İstanbulda vardı. THY Uçuş Akademisi’nden ve diğer uçuş okullarından mezun olanlar, yurt dışında eğitim alıp gelenler Türk Sİvil HAvacılığının yetiştirdikleri sınırlı kaynaklardan gelen elemanlardı. O zaman uçak sayıları sınırlı idi. Uçuşlar kısa, hatta uçuş rotaları ve sayıları sadece Ankara Istanbul İzmir Adana vb büyük illeri kapsıyordu. Pilot o zamanlar yeterli idi.
Şu na kadar sadece İkinci Pilot olayını anlattım. Daha kaptan , kıdemli pilot noktasına giriş yapmadım .
THY, Atlas Global, Onur, Pegasus ve Sun Ekspres, Tailwinds, Corendon vb şirketlerin iç ve dış hatlardaki büyüme trendleripilot sayısında ihtiyacını açığa çıkardı. .
HAvaalanı açılmadan önce THY nin en az 1500 pilota ihtiyacı var. Ve hatta kaynak için standartlarını değiştirmrk zorunda kalarak, pilot alacağını açıklarken, lise mezunlarına bile kokpiti açtı, DLR HTA ve Diğer Mülakat vb testlerde başarılı olamayanları tekrar davet ederek, kuruluşundan beri yapmadığı Insan Kaynakları uygulamalarını benimsedi Çünkü 5 ay sonra Uçaklarını Pilotsuzluktan uçuramayabilir.
Gelelim Dünya ya, Boeing Geçtiğimiz günlerde önümüzdeki 20 yıl içerisinde küresel anlamda Üretilecek Uçak ve Helikopter miktarları ve genel Pilot istihdamını kapsayan bir rapor yayınladı. Bu rapor neler diyor ona bir bakalım..
Boeing Airbus 2010 yılı Pilot ve Teknisyen İhtiyacı öngörülerini revize ederek neredeyse 10 yıl önce ile kıyaslandığında talebin 1.5 kat arttığını, mevcut işgücü ile kıyaslandığında ise iki kata yakın bir artış olacağını duyurdu.
Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, gelecek 20 yıl için pilot talebini, bugünkü işgücünün iki katı olan 790 bin olarak öngördü.
Bu öngörü, Boeing’in bugün yayınladığı, “2018 Pilot ve Teknisyen Görünümü Raporu”nun dokuz yıllık tarihinde yapılan en yüksek tahmin olarak ön plana çıktı.
Teknisyen ihtiyacı için tahminini 648 binden 622 bine indiren Boeing, kabin personeli talebi için tahminini 839 binden 858 bine yükseltti. Boeing raporunda, iş jetleri ve sivil helikopter sektörü dikkate alındığında 155 bin pilot, 132 bin teknisyen ve 32 bin kabin personeline daha gereksinim olacağı da belirtildi.
Rapora ait detaylar :
Boeing projects a demand for 790,000 pilots over the next 20 years, representing a doubling of the present workforce. Released Monday at EAA Air Venture 2018 as part of Boeing’s 2018 Pilot & Technician Outlook, the projection calls for the most significant demand in the outlook’s nine-year history, once compared to the previous 10 years, the increase has been about 1.5 times.
Boeing said it arrived at the estimate based on projections for a doubling of the global commercial airplane fleet—as reported in Boeing’s Commercial Market Outlook—as well as record-high air travel demand and a tightening labor supply. This year’s outlook also includes data from the business aviation and civil helicopter sectors for the first time.
“Despite strong global air traffic growth, the aviation industry continues to face a pilot labor supply challenge, raising concern about the existence of a global pilot shortage in the near term,” said Keith Cooper, vice president of training and professional services at Boeing Global Services. “An emphasis on developing the next generation of pilots is key to help mitigate this. With a network of training campuses and relationships with flight schools around the globe, Boeing partners with customers, governments, and educational institutions to help ensure the market is ready to meet this significant pilot demand.”
İşte bu rapor önemli.. Neden mi ? Uçak üreticisi Boeing’in son raporuna göre, önümüzdeki 20 yılda dünyada tam 155 bin pilota ihtiyaç duyulacak. Uçakların ana müşterileri ise Çin, Middle East, Eastern Asia, Sİngapur, Africa based Airline şirketleri. Amerika yı sayöıyoruz bile . Çünkü hareketin başlangıç noktası doğu yani asia. Middle east firmalarının % 70 i Asia bağlantılarını hub olarak kullanmaktalar. Bu nedir peki.. Evet anlamanız açısından biraz daha açmalıyım. İşte bu pilot eksikliğinden etkilenen dünya havacılığının en büyüklerinden Asya ve Middle East ülkelerinin üst segmenteki şirketleri Avrupa, özellikle İtalya , İspanya, Portekiz ve Türkiye gibi ekonomisi zorda olan ülkelerden pilot transferi için yarışıyor ve yıllık ortalama 200 bin dolarlar ve üzerinde maaş teklif ediyorlar. Bu yüksek rakam ve bu durum, pilotlarımıza yapılan küresel teklife tabiiki Pilotlar açık ve cevap verecekler. Bu ise Türk HAva sahası için ikinci büyük Kaptan Pilot Temin sıkıntısı ortaya çıkaracak. O nedenle THY derhal maaş ödemelerini dolara endekslemeli derim , yoksa Uçtu uçtu kuş uçtu misali.. , kimse bu tür tekliflere kendisini kapatamaz. Pilot arkadaşlar Küresel düşünmek zorundalar ve sahip oldukları altın bilezik değer kazanmalı , değer kaybetmemeli. TL ye endekslenen maaşları eriyen pilotlarımıza yüksek ücret önerilmesini doğrusu ben Amerika da yaşayan bir olarak hiç te etik dışı gibi göremiyorum.
Örneğin Emirates, Katar Airlines, Flynas vb her kıtadan, ayrı ülke vatandaşlığına sahip çalışanları ile küresel bir organizasyonlar. Bu firmalar çok iyi imkanlar sunmaktalar. Dubai’ de Doha da yaşam nasıl peki , tüm dünyaya uçuş, entegre olmuş bir yönetim, insan odaklı sistemler, dünyaya bağlanmak için kusursuz bir HUB, konuma sahip, harika yaşam tarzı fırsatları sunan; canlı, kozmopolit bir şehir olmasından gurur duyuyoruz.
Qatar, Flynas, Emirates’in çalışanlarına sunduğu maaş ve yan haklar hem merkezlerinde , hem de dünyanın her yerinde birçok çeşitlilik göstermekte. Bu firmalar çalışanlarına rekabete uygun bir maaş, pozisyon ve göreve bağlı olarak, bir dizi fayda sunuyor. Performans değerlendirmesi yaparak sizlere yeni haklar tanıyorlar, Ayrıca Merkez lokasyonlarında iseniz gelir vergisi de ödemiyorsunuz.
Bu şirketler Aviation CV denilen bir firma üzerinden , Türkiye’den deneyimli, teknik yeterliliğe sahip pilot ve kabin görevlileri almak için, aralıklarla toplantılar yapıyor. İşte en son toplantının verileri ve pilotlara teklif edilen maaşlar.
Sanırım bir fikir oluştu sizlerde. Neden dedim.. ” Türk VAtandaşı Bir Pilot Küresel Düşünmeli, Töresel Yaşamalı ve Lokal Hareket etmeli”
İşte bu ücretleri almak için.
Bu satırları okuyanlar ne düşünüyor diye sormadan önce, Türkiye’de pilotlarını kaybetmek istemeyen Pegasus’un maaş artışı ne yazık ki medyaya kadar düştü. Ağustos itibariyle en düşük first officer maaşı 11 bin 825 TL’den 13 bin 650 TL’ye, en düşük kaptan pilot maaşı ise 34 bin 747 TL’den 40 bin 110 TL’ye yükselmiş. Keza Atlas ve Sun Express belki bu oranlardan daha kötü. Lütfen listeye bir daha bakın olurmu.
Dövizdeki yükselişin de ücretleri erittiği gerçeğini kabul etmemiz gerekir ve acil çare bulmanız gerekir. Yoksa kıymetler kaybolacak. Tecrübe gidecek.
Gelelim Yeni Pilot olan veya aday adayı arkadaşlarımıza,
Lütfen uçuş eğitiminde sizlere eşsiz bir ingilizce Havacılık Terminolojisi ve Alet Uçuş Kolaylıkları sağlayan Uçuş Eğitim merkezlerini seçin. İngilizceve yanında havacılık bilginiz sizleri kısa sürede çok ama çok iyi yerlere Küresel şirketlere taşıyacak. Sizlere Amerika reklamı yapamam kendiniz karar vereceksiniz . Ama lütfen ucuz düşünmeyin ve kararlı adımlar atınız.
Saygılar Hepinize
İyi uçuşlar..