Uçuş Eğitiminin Adresi NEDEN Amerika … İşte Amerika da Pilot Olmanın Kolaylıkları..



Değişik zaman ve mekanlarda şu sorular her zaman sorulur bana ‘Amerika’da pilot olmak ve uçmak nasıl bir şey?’… Yaklaşık 4 yılı aşan bir Amerika yaşantımın ve bu süreçte FAA Ticari Pilot Lisanslarını almam sebebiyle en başında arkadaşlarım sorarlar. Neden böyle bir şey yaptın, zaten hazır EASA Lisansın var, gir bir şirkete ve UÇ.. Kolay yolu bu değilmi. Evet doğrusu ben Kolayı yapmadım. Ve soru soranlara şu soruyu sordum. Siz neden pastanın üzerine krema koyarak yiyorsunuz , pasta zaten var ?
Amerika ile Türkiye Uçuş Eğitimi kıyaslanabilir mi ? Siz olsaydınız ve her iki imkan size sunulsaydı siz hangisini tercih edersiniz ? Evet. Bu sorulara verilen cevaplar gösteriyor ki Uçuş Eğitiminin doğru adresi Amerika ve Amerika da ise Florida.. Neden Amerika sorusuna akılcı cevaplar ile konuyu özetleyelim.. .

Öncelikle şunu baştan söyleyeyim:
“AMERİKA da Uçan Bir Pilot Dünyanın her yerinde uçabilir. ”

Gerekçe I: Ülkenin her köşesinde havaalanı var. Kısa bir Uçuş yapayım derseniz 10 dakika içerisinde 3-4 havaalanı üzerinden geçiyorsunuz. Bu şu demek: Uçuş eğitiminde üzerinden geçeceğiniz her havaalanı ile İngilizce İletişime (ATC Two way Comminuation) geçmek ve gerekli raporları vermek zorundasınız. Eğer Uçuş Eğitimini Florida da alacaksanız, Florida bölgesinde her safhaya ait Uçuşlarınızda yaklaşık 50 ye yakın havaalanına görerek veya alet uçuşu ile Uçuş yapacaksınız, bu uçuşlarda IFR yani aletli iniş prosedürlerini veya VFR Görerek İniş Usullerini uygulama imkanı bulacaksınız, aynı zamanda bu eğitimlerde İngilizce iletişim yaparak Uçuş ve İngilizce melekelerini mükemmel bir şekilde geliştirebileceksiniz.

Gerekçe II: Havacılığın dili İngilizce ve eğitim alacağınız Ülkede İngilizce konuşuluyor. Pilotluk mesleğinin olmazsa olmazı tabii ki fark oluşturan İngilizce Dil Yeteneği.. Ülkesini seven bir insan olarak Yurt Dışına paramızın çıkmasına karşıyım. Ancak gelinen noktada Ulusal Havayolu Şirketlerindeki yabancı Pilotlara ödenen maaşlar almış başını gidiyor. Tabir uygun olmayabilir ama maalesef “Türk Hava sahası yabancı pilot cenneti olmaya doğru gidiyor.” Dünyanın her yerinde İşe girebilecek bir fark oluşturan İngilizce yeteneğe ve havacılık bilgisine sahip olacaksınız.

Gerekçe III: Amerika da Yakıt Fiyatları Çok Uygun.. Kısaca söyliyeyim. Eğitim Uçaklarında kullanılan AVGAZ adıyla anılan yakıtın fiyat karşılaştırmasında 1’e 3 oranında bir avntaj var. Tabii buda doğrudan Maliyeti etkileyen en önemli değişken. Ayrıca; Türkiye de Uçmuş olduğunuz Uçaklara ait Uçak Yedek Parçaları Amerika’da Üretiliyor ve Bakım Konusunda FAA nin (Federal Aviation Authority) Çok İyi Bir Denetim ve Gözetim var. Yani, bakıma dayanan Uçak arıza oranları çok düşük seviyede.

Gerekçe III: Öğrenci sadece Uçuş İle İlgileniyor. İdari Hiç Bir işlem yok. Tüm işlemler sizin adınıza Online Uçuş Okulu Tarafından yapılıyor. Dahası, hiç bir şey için harç pul vb ücret ödeme yok. Lisansınız Türkiye deki adresinize ücretsiz gönderiliyor.

Gerekçe IV: Uçuş okulları FAA, yani Amerikan Havacılık Otoritesi tarafından çok sıkı bir denetim ile kontrol ediliyor. Kuralları oldukça açık ve anlaşılır. Okuyarak tek tek nasıl ve ne yapacağınızı anlamnız mümkün. Her işlem Online. Dolayısıyla bu size çok büyük bir esneklik sağlamaktadır.



Unutmayın, gelecek 10 yıl dünyada havacılığın yılı olacak ve siz buradan reservasyonunuzu ancak kayda değer ingilizce bilgi birikiminizle yapabiliceksiniz. İşte yukarıda sayılan sebepler göz önüne getirildiğinde, ve Türkiye nin 2018 e kadar yıllık olarak 1200-1400 Pilota Acil ihtiyacı da dikkate alındığında Amerika seçeneğinin avantajlı yönleri ortaya çıkıyor. Hala hazırda Türkiye de Anadolu Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi olmak üzere 5 üniversitede pilotaj eğitimi veriliyor. Ayrıca, askeri cenahta Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Havacılık Okul Komutanlığı, Sivil anlamda THK, THY ve TUSAŞ’ın da uçuş akademileri bulunuyor.

Bunların dışında ise pilotluk hayali kuranlara Havayolu Nakliye Pilot Lisansı (EASA ATPL) eğitimi verecek Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onaylı 11 özel uçuş okulu var. Bu uçuş okullarının kapasiteleri ortalama yılda 350 ticari pilot. Üniversitelerden ise 2023’e kadar 1760 pilot adayının mezun olması planlanmakta.. Ama şunu söylemek yanlış olmaz sanırım “Hiç bir plan planlandığı şekilde uygulamaya konulamaz”

Aday arkadaşların bir korkusu var oda  DLR Testi. Alman Uzay Ajansının Astronotlar için geliştirdiği üst seviye ve İngilizce bilgisi gerektiren bir sınav. Bu testte neler var. DLR testi; uzaysal algılama, görsel hafıza, temel fizik kavramları, konsantrasyon, üç boyutlu düşünme, pratik hesaplama, sayısal çözümleme, algılama hızı ve geçici bellek gibi yetenekleri sorgulayan ve açığa çıkaran bir sınav. Yaklaşık 12 sınavdan oluşmakta. Eğer bu sınavı geçemezseniz, “Türkiye de Havayolu Pilotluğu sadece hayalde kalır “ ifadesi çok kullnılıyor ancak YANLIŞ..

Bu sınavı sadece THY uygulamakta. Diğer havayolları benzer sınavları yapıyor. Ancak bu sınavlar daha basit anlamda yetenekleri sorgulayan sınavlar. Sakın korkmayın eğer yeterli İngilizceniz var ise DLR sınavına 15 günde hazırlanır ve 2 ay içinde de THY bünyesinde uçmaya başalarsınız. Sevgili Pilot aday adayları bu satırları okurken sakın karamsar olmayınız.

Amerika da Uçuş Eğitimi olsukça basit ve Uçuş okullarındaki Uçuş Eğitmenleri sizlere anlamdığınız konuları defalarca anlatacak şekilde kendilerini görevlerine adamışlar. Tabii ki yukarıda anlatılanlar temel esaslar ve bu işin olmazsa olmazları..Şu havaya sakın girmeyin .. Ben pilot oldum ve tamam.. Pilot Lisansı aldıktan sonra da önünüzde zorlu süreçler var.. Maalesef önceden havayolları gerekli tip eğitimlerini bünyesine katmış oldukları pilot adaylarına veriyorlardı. Ama şimdi almış oldukları pilotlardan ayrıca tip sertifikası ( örn/ Boeing 737, Airbus A320, Embraer 190 vb.Type Rating ) istemektedir. Tabii ki bunu fırsat bilen birkaç özel havayolu firması kendi bünyelerinde tip eğitimi veren uçuş okulu açarak veya mevcut bu eğitimi veren TRTO denilen yetkili Uçuş eğitim Organizasyonları ile anlaşarak almış olduğunuz pilotluk lisans ücretine yakın bir ücretle Havayolu Uçaklarına ait uçaklarda sizlere tip eğitimi vermektedirler. Bu eğitimin maliyeti Türkiye de 28.000-35.000 Euro civarlarındadır. Ve sonrasında da iş garantisi bulunmamaktadır. Fakat bu eğitimi Amerika da alırsanız Maliyetler yarıya yakın bir şekilde düşmektedir. Bu da İngilizce ye hakim olmanız sizlere sağladığı önemli bir avantaj olsa gerek. Son söz; Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Gerek bilgi ve gerekse uygulama da Havacılığın Merkezi olarak Dünya’nın kabul gördüğü Amerika’da maliyet etkin, prestijli, ingilizce ve uçuş yeteneklerinizi geliştirecek bir uçuş okulunu tercih etmeye hazır olun.

UMIT OZTURK,

Amerika FAA/EASA Flight Training Chief (CFII)

USA : +1 407 729 6843

pilot@amerikapilotakademisi.com

www.amerikapilotakademisi.com



Related posts

Leave a Comment