THY’nın Pilot Alımı Sınavı : DLR Nedir ? Nasıl Çalışılmalı ? Başarı İçin Ne yapılmalı ?




DLR Testi Hakkında

THY başta olmak üzere Ülkemizde Sun Express, Yurtdırında Lufthansa Pilot Adaylarına Uygulanan ve Adayların Bilişsel, Pskomotor, Dil, Psikolojik, Matematik, Fizik (Yeni başlayan adaylara-ab inito), Görsel Algı, Hafıza Yeteneği gibi konulardaki bilgi, yetenek, beceri ve anlayışlarına ölçen ve oldukça etkili ve yetkin bir test. Bu teste katılan birisi olarak tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım. Sınav çok eğlenceli ve yetenek ve bilgi ölçme temelli bir sınav. Gün boyunca alacağınız CBT Testleri şöyle; İngilizce Yeterlilik, Aritmatik, Görsel Hafıza, Algılama, Matematik, Hafıza Çalıştırma, Küp Oryantasyon, Yoğunlaşma, Psko Test olarak değerlendirdiğim bir nevi kişilik testi (234 sorudan oluşan), CRM Testi (96 sorudan oluşan), Uzay Oryantasyon Testi. Testlerin Tümü Bilgisayar Tabanlı (CBT) ve Dokunmatik ekran üzerinde sizlere cevaplama fırsatı veren en son sistem interaktif bir değerleme sınavı. Sınavı THY Uçuş akademisinde görevli bayan arkadaşlargözetiminde gireceksiniz. Görevli arkadaş sizlere her konuda sınav öncesi, sınav esnası ve sonrasında bilgileri açık bir şekilde veriyor. Sınav öncesi süreçte de size gelen mail de yer alan  irtibata geçip aklınıza takılan hususları sormanız mümkün..

Sevgili Meslektaşlarım;

DLR ZORLU BİR SINAV, BU SINAVA ÇALIŞMAK İÇİN GEREKLİ EKİPMANA SAHİP MİYİZ ve Psikolojik Hazırlık Seviyesini tesis etmeliyız. Yanınızda şişede su getirmenize izin veriyorlar ben az miktarda üzüm de aldım ve masamın köşesinse koydum. Kana en hızlı karışan besin ve şeker takviyesi yapıyor .. Su ile ideal. Ben tüm sınav boyunca yanımda bulundurdum her modül öncesi stresi azaltıyor, dağıtıyor.

Öncelikle; sınava çağrılmış olmanız vesilesi ile sizleri tebrik ederim, bu davet kibarca Pilot Adayına şu mesajı vermektir. “Ben siz pilot arkadaşımla ilgiliyim ve birkaç adım sonrası eğer şartlar THY olarak istediğim şekilde DLR sınavı sonuçları kapsamında olumlu olursa sizi Kokpite alacağım” Geçtiğimiz günlerde girmiş olduğum Türk Hava Yollarının DLR testinden 10 gün önce tarafıma ileti yollanarak DLR çalışa link ve şifreleri ile bu yolculuğa başladım. 10 günlük bir hazırlık dönemi oldukça yeterli ve temel İngilizce ile havacılık konularında nakıs bir durum yok ise sonuç olumlu olacaktır.

Müracaatınızın Onaylanması ile mail adresinize gelen mail Aşağıdaki şu husuları kapsamaktadır. Lütfen dikkatli okuyun ve ana fikir ve tema ne onu algılayın. Kısaca burada şunu söylemekte sizlere THY, “aşağıda size yolladığım linkler sınavı geçmeniz için yeterlidir. Ne kadar pratik yaparsanız o kadar geçme şansınız artacaktır. “

Lütfen arayış içerisine girmeden hemen çalışmaya asgari 15 gün olarak hedefleyin, her ne kadar mail de olumlu sonuçlar almak için 10 gün dese de siz bunu 15 güne çıkarın, çünkü İngilizceniz yeterli olmayacaktır başlangıçta..  ve çalışmaya %100 odaklanarak, her gün yükselişinizi takip ederek başlayınız.

(The German Aerospace Center (DLR) provides candidates with free training software and
information to assist you during your preparation for a DLR assessment. It is in your own
responsibility and interest to make extensive use of this opportunity!
Do not attend a DLR assessment if you have not had at least 10 days time to thoroughly
practise with all training tools and study all information texts. In case your basic knowledge
in English, science, and/or aeronautical knowledge is poor, ten days might not be enough.
Do not use material (documents, blank forms, CBT programmes) from other sources than
the DLR website as they might be outdated, misleading, incorrect or incomplete.
Do not use CDs other than ones you have produced yourself with up-to-date material from
the DLR website. If in doubt what to use please ask the DLR coordinator at the company
you are applying at. Alternatively contact the DLR Testcenter in Hamburg.)

Çalışma şekliniz.. “Sustainable, full time , no any distraction”.. ilkeleri ile örtüşmeli.



Sınavdan sonra 15 gün içerisinde sonuçlar sizlere Almanya da değerlendirme işlemini müteakip olumlu/olumsuz bildirilecektir. Bu sınavı müteakip bir kısa mülakat ve sonrasında THY Filolarından birisine kabul…

İşte bu noktada  DLR Testi ve buna ait deneyimlerimi siz değerli Pilot arkadaşlarımla paylaşmak bana çok büyük bir haz verecektir. Öncelikle kavramsal olarak çalışma sistemi açıklaması yapmalıyım:

DLR link mailini aldığınız günün sonrası çalışmaya başlamalısınız. .

Hergün prensip olarak bütün modülleri (1) kere Çözün.

10 gün boyunca hepsini  1 kere dönersem yeterli olur şeklinde kesinlikle düşünmeyin.

Sebebi de insan alışkın olmadığı bir tarzda olan bu yüklemeye maruz kaldığında sıkılmaya başlıyor. bunu kesinlikle yaşayacaksınız.

İLK ÜÇ GÜN SONUNDA , SİZDE sınav algısı pozitif değişecek ve başarı yüzdeniz yükselecektir. Lütfen Üçüncü günden sonra kayıt tutmaya başlayın, ve sınav sırasına uygun olarak çalışmaya devam ediniz.

5 nci gün sonunda sizin en çok takıldığınız test/testler artık belirginleşecektir. Artık bu açığı kapatma zamanı.

6 ncı gün toplam gün içinde 5 testi arka arkaya çözmeye başlayınız. Bu süreçte gün sonunda, 5 tekrar dan sonra  en çok takıldığınız testleri günde 5 kez olacak şekilde sonuçlarını izleyerek uygulayın..

Lütfen Sınav gününe kadar bu disiplini hiç bozmadan devam ettiriniz. Kesinlikle 4 ncü günden sonra bu disiplin sizin DLR Testinden zevk almanıza ve başarıyı yakalamanıza vesile oluyor.

 


Tekrar söylemek istiyorum..
İLK ÜÇ GÜN SONUNDA , SİZDE sınav algısı pozitif değişecek ve başarı yüzdeniz yükselecektir. Lütfen Üçüncü günden sonra kayıt tutmaya başlayın, ve sınav sırasına uygun olarak çalışmaya devam ediniz.

Duruma göre değişmekle birlikte En çok zorlanılan testler ve çalışma şekli hakkında size bilgi vereyim.

  • Visual Memory testi görsel hafızayı çok başarılı olarak test ediyor. Size ekranda gösterilenleri ezberlemeniz oldukça zor bunları formülüze ederseniz çok daha kolaylaşıyor. Örneğin, KT 38 i unutmamak için 38 nci Katta yaşıyorum. Üçgen 12 yi hatırlamak için Bingöl de Üç Minare gibi geri bildirimler çok yardımcı oldu.
  • Diğer zorlanılan bir test ise, Algı Hızı Denilen Perceptual Speed testi oldu. Çalışmanın en kolay yolu size gelen çalışma sayfalarının çıktılarını alın veya Print screen ile resim haline getirin ve hafızanızda yer etmesini sağlayın. Sonrası kolay. Üç değeri yakalıyorsanız kendinizi çok zorlamayınız.

Kulak misafiri olduğum ama teyide muhtaç bir bilgi MIC testinin önemi hakkında. Yani bu teste teveccüh gösterin. Başlangıçta MIC testinde 45 dk.lık bir alıştırma yapılıyor. Teste Bağımsız olarak Heading, Altitude, Speed kontrolü sonrasında Heading, Altitude, Speed e ilave sayı izleme bölümüde bulunan bir uygulama. Önceden heading:230 (bir üçgen size rehberlik ediyor ve işi kolaylaştırıyor),  altitude: 3520, speed 140 şeklinde yazıyor. Sonra başlayınca sizler o değerleri tutmaya çalışıyorsunuz. Bir süre ( 30 sn) sonra yine parametreler değiştiriyor. Bu başlangıç pratik kısmı değerlendirilmiyor. Sonra yaklaşık 20 dk lık gerçek test başlıyor.  Zaten 45 dk boyunca kullandıktan sonra 15 dk pek zorlamıyor insanı. MIC te bittikten sonra bütün testler bitmiş oluyor. Saat 09:00 da başlayan DLR Test trafiği saat 17:00 civarında bitti. Kabaca standart dışı bir gün yaşadım ve ben yarını nasıl geçireceğim diye kendimi sorguladım. Ayrıca; sınav çıkışı herkesin zihni yorgunluğu yüzünden ve gözlerinden anlaşılıyor.

Lütfen aşağıdaki sınavın en önemli kritik nıktasını iyi anlayınız. Yani bir modülde kötü yaptığınızı düşünüyorsanız o modülün ‘eşleniğine’ daha fazla yüklenerek bu açığınızı kapatıp sınavı geçebilirsiniz. Çok Önemli..

 

  • Konsantrasyon : Concentration – Perceptual Speed
  • Yön Kabiliyeti : Spatial Orientation – Cube Rotation
  • Hafıza : Running Memory Speed – Visual Memory

Alacağınız sınav sıralaması şu şekilde olacaktır.:
* Concentration  English * 10 dk. teneffüs * Spatial Orientation * Mathematics 10 dk. teneffüs * RMS
* Kişilik Testi 200+ Soru  
-Yemek Arası 1 Saat ve sınavlara devam..
* Perceptual Speed * Aviation *10 dk. teneffüs  * Cube Rotation *Working Memory  * CRM Testi *10 dk. teneffüs ve en son test olan
* MIC

 

Tavsiyem şu arkadaşlar DLR 2 nin kaldırılması ile  bu modüle eklenen tek test CRM Testi idi ve 100 soru var. Bu bir eleme testi değil yine kişilik testi gibi sizi DLR 2 de değerlendirebilmeleri için sorulan sorulardan oluşuyor. Fakat sınavın zamanı sizi olumsuz etkileyebilir. Günün sonuna denk gelmesi ve Working Memory zor bir testten sonra olmasıve MIC testi oncesi yapılması durumu  MIC testini kötü etkileyen bir faktör. Çünkü yaklaşık 1 saat sürmekte ve sonrasındaki araya cidden bir yorgunluk vermekte, dolayısıyla ÜZÜM ve su desteği ile bunu azaltın lütfen.. Denemelerde de Uzüm ve su ile birlikte çalışın. ( bu yorumum  insanlara göre farklılık gösterebilir).

Sizlere sınavların geneli ile ilgili kavramsal bilgileri bütüncül bir şekilde anlatmaya çalıştım. Daha derin alt bilgilere dalarsak bize sayfalar yetmez. Son söz İngilizce Temel bilginiz yeterli ve Psikomotor kabiliyetleriniz Havacılık bilginizle bütünleşik ise korkmayın. Bu temel sizi her zaman ve her yerde kurtarır. Ama gerçekten bu temellerde sıkıntı var ise 15 günlük full time çalışma süresi size yetmeyebilir. Bildiğim kadarıyla öncesinde THY bu test için 45 gün önce adaylarına bildirimde bulunuyor ve Almaya da yapılmaktaydı. Şimdi şanslısınız dilinden ve huyundan emin olduğunuz insanlar ve bir bayan sizi yöneltiyor, öğlen yemeğiniz TYH misafirperverliğinin ikramı ile…

Bu arada formları istenildiği şekilde okuyarak doldurun ve yanınızda getirin. Tabii Pilot ve sağlık Lisansları ile Log Book ta dahil.

DLR sınavına girecek Tüm değerli pilot adayı arkadaşlarıma başarılar dilerim. Saygılarımla

Note: Türk Hava Yolları, DLR 1 ve DLR 2 olarak uygulanan iki aşamalı sınavın ikinci bölümünü kaldırma kararı aldı. DLR 2 sınavından geçmişte başarısız olan bütün pilot adaylarını yeniden mülakata çağıran THY, kendi sistemini uygulamaya başladı. Yeni sistemin başarılı olması halinde eski usül DLR 2’den tamamen vazgeçileceği öğrenildi. Pilot adaylarının psikolojik durumunu test etmek amacıyla yapılan DLR 2 sınavlarına iki Alman ve bir Türk pilot katılıyordu. Adaylar için oldukça zor bir aşama olan bu mülakatta, aday ile kurul üyeleri arasında sohbet gerçekleştiriliyor ve o görüşmede adayın psikolojik durumu değerlendiriliyordu.

Bilgi sınavı olan İngilzce çok zor değil, iyi bir temek var ise rahatlıkla geçebilirisniz.

Bir arkadaşın yorumu şu şekilde: 
Arkadaşlar ilk bilgi modülümüz ingilizce, genel anlamda zaten kaç soru kaç dk şeklinde şarıl şarıl sayfalarca var bilgiler çeşitli sayfalarda. Ben burada kısaca çalışmanız gereken yerleri söylüyorum yine, deyimler, eş anlamlılar, if clauses, relative clauses, reported speach ve diğer temel gramer yapıları(passive voice, tenses etc.). Sınavdan geçmek çok zor değil ingilizcesi orta seviye olan biri çok rahatlıkla geçer, deyimleri sallasanız dahi geride kalan diğer sorular sizi kurtaracaktır. Bende çıkan iki deyim pulling your legs ve sitting on the fence gibi şeylerdi onlarca soru içinde 5-10 yanlışın sorun olmadığını bilin ona göre ağırlık verin konulara. Ben olsam yine yine yine gramer  ve
eşanlamlı çalışırdım çoğunluk oralardan geliyor. Bu sınav hakkında söyleyeceklerim bu kadar sanırım, ayrıca tüm bilgi modüllerinden en basiti bu.

Amerikan Pİlot Akademisi (APA) tarafından öğrencilerimiz için hazırladığımız DLR Hazırlık Videosu..

 


Related posts

Leave a Comment