Merhaba Pilot veya Pilot Aday Adayı arkadaşlarım,
Sizlerden sorular arkası kesilmeden devam ediyor.
Bende elimden geldiğince kısa cevaplarla konuyu özetlemeye çalışacağım.
Sözüme şu ifadelerimle başlayayım ” Türk Vatandaşı Bir Pilot Küresel Düşünmeli, Töresel Yaşamalı ve Lokal Hareket etmeli” Dünyada Pilot olmak, Türkiye de Pilot Olmak. Honkong da çalışmak , Antalya da çalışmak.
Şimdi sizlere bazı ipuçları vermeye çalışacağım. Lütfen arkanıza yaslanın ve iyi derin bir nefes alarak yazdıklarımı iyi ama çok anlamaya çalışın.
Türkiye maalesef Pilotuna sahip çıkamıyor. Bir zamanlar havacılık sektöründe pilot sayısındaki artışa bakarak “Biz bu kadar pilotu ne yapacağız” diyenler de vardı. Kaynak oldukça sınırlı idi, az oranda Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılanlar, Bir kaç lokal uçuş okulu , Ankara da ve İstanbulda vardı. THY Uçuş Akademisi’nden ve diğer uçuş okullarından mezun olanlar, yurt dışında eğitim alıp gelenler Türk Sİvil HAvacılığının yetiştirdikleri sınırlı kaynaklardan gelen elemanlardı. O zaman uçak sayıları sınırlı idi. Uçuşlar kısa, hatta uçuş rotaları ve sayıları sadece Ankara Istanbul İzmir Adana vb büyük illeri kapsıyordu. Pilot o zamanlar yeterli idi.
Şu na kadar sadece İkinci Pilot olayını anlattım. Daha kaptan , kıdemli pilot noktasına giriş yapmadım .
THY, Atlas Global, Onur, Pegasus ve Sun Ekspres, Tailwinds, Corendon vb şirketlerin iç ve dış hatlardaki büyüme trendleri pilot sayısında ihtiyacını açığa çıkardı. .
Havaalanı açılıyor ve çok yakın.. Sadece THY nin en az 1500 pilota ihtiyacı var. Ve hatta kaynak için standartlarını değiştirmrk zorunda kalarak, pilot alacağını açıklarken, lise mezunlarına bile kokpiti açtı, DLR HTA ve Diğer Mülakat vb testlerde başarılı olamayanları tekrar davet ederek, kuruluşundan beri yapmadığı Insan Kaynakları uygulamalarını benimsedi Çünkü 5 ay sonra Uçaklarını Pilotsuzluktan uçuramayabilir.
Gelelim Dünya ya, Boeing Geçtiğimiz günlerde önümüzdeki 20 yıl içerisinde küresel anlamda Üretilecek Uçak ve Helikopter miktarları ve genel Pilot istihdamını kapsayan bir rapor yayınladı. Bu rapor neler diyor ona bir bakalım..
Boeing Airbus 2010 yılı Pilot ve Teknisyen İhtiyacı öngörülerini revize ederek neredeyse 10 yıl önce ile kıyaslandığında talebin 1.5 kat arttığını, mevcut işgücü ile kıyaslandığında ise iki kata yakın bir artış olacağını duyurdu.
Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, gelecek 20 yıl için pilot talebini, bugünkü işgücünün iki katı olan 790 bin olarak öngördü.
Bu öngörü, Boeing’in bugün yayınladığı, “2018 Pilot ve Teknisyen Görünümü Raporu”nun dokuz yıllık tarihinde yapılan en yüksek tahmin olarak ön plana çıktı.
Bu çerçevede siz değerli havacılık tutkunları hızlanın ve bu sektörde yerinizi alın..
THY Mali Gücü olmayanlar için en iyi seçenek. En kritik sınavı DLR. Nasıl geçilir ? Ne yapılmalı ? Bu soruları birlikte inceleyelim.
Öncelikle İkinci Pilot Aday Adayı İlanları sizi ilgilendiriyor.
THY A.O. Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı :
THY A.O. Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı Arıyor
En az lisans düzeyinde mezun olarak ilana başvuran ve dil belgesini başvuru aşamasında temin edemeyen adaylara, THY A.O tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olmaları koşuluyla, Kurul mülakatı süreci öncesine kadar dil belgesini tamamlamaları için süre tanınacaktır. Önlisans mezunu olarak sürece başvuruda bulunan adayların dil belgelerini başvuru esnasında beyan etmeleri gerekmektedir. Önlisans mezunu adaylara dil belgesini tamamlamaları için ek süre tanınmayacaktır.
Sağlık Şartı
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) Ek-1 Bölüm 6 ve EASA Part-MED Sınıf 1, SHTMED Sınıf 1 Pilotu şartlarına uygun olmak (Adaylar bu şartları sağladıklarını belgeleyen raporu, daha sonra duyurulacak tarihte SHGM tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden kendi imkânları ile temin edeceklerdir).
Başvuru Şekli ve İzlenecek Yol: Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, ilana internet üzerinden başvurmaları gerekmektedir. İnternet başvurusu dışında herhangi bir şekilde başvuru kabul edilmeyecektir.
Hâlihazırda dil belgesi bulunan adaylar evrak kontrol ve boy-kilo ölçüm sürecine davet edilecektir. Dil belgesi bulunmayan adaylar THY A.O tarafından gerçekleştirilecek İngilizce sınavına davet edilecektir. Kriterlere uygun olmayan adaylar sürece devam edemeyecektir.
THY A.O. Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı :
En az lisans derecesinde mezun olabilecek adaylar mezuniyetlerine 3 ay kala üniversitelerinden alacakları resmi yazı ile ilana başvuruda bulunabilecektir. Adayların diplomalarını mülakat aşamasına kadar ibraz etmeleri gerekecektir.
Tüm süreç sonunda başarılı olan adaylara iş teklifi yapılacak olup işe başlama belgeleri hazırlamaları istenecek ve adayın istenen belgeleri teslim etmesi akabinde istihdam süreci tamamlanacaktır.
İlan 03.09.2018 tarihi saat 15.00’a kadar yayında kalacaktır.
Yetiştirilmek Üzere II.Pilot Aday Adayı Değerlendirme Süreçleri: * İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)
* Boy-Kilo Ölçümü (Boy/Kilo Ölçümü: Bu süreçte çıkabilecek olumsuz sonuç boy/kilo ölçümünden yani VKİ’den olabilir. Çünkü dosyalarınızda çıkacak olan bir sorunu çözmeniz için size müsaade ediliyor genellikle. Tabii bu müsaade 1 günü geçmiyor ve genelde aynı gün çözülmesi isteniyor. Herhangi bir problem çıkar ve bu süreçten olumsuz sonuç alırsanız 3 ay erteleme alacaksınız. 3 ay sonra tekrar başvuru yaptığınızda, İngilizce yeterliliğiniz kontrol edilecektir. Hala geçerli İngilizce yeterliliğiniz var ise Evrak Teslimi ve Boy/Kilo ölçümü ile sürece tekrar başlayacaksınız. Aynı süreç ikinciye olumsuz sonuçlanırsa, THY artık üçüncü bir şans vermeyecektir ve süreç sizin için sonra erecektir.)
* DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi/İki yıl geçerlidir.) Eğer herhangi bir yetenek modülünden kaldıysanız 6 ay ceza verilir fakat SADECE bilgi modüllerinden biri yüzünden olumsuz aldıysanız (Hiç bir yetenek modülünden olumsuz alınmamış olması gerekir) sadece 3 ay ceza süresi verilir ve 3 ay süre dolduğunda sadece bilgi modüllerinden sınava girersiniz.
* CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi/ Ist Uni.)
* Kurul Mülakatı ve Evrak Kontrolü (Birinciden başarısız oldunuz, 3/6 Ay sonra İkinci hakkınız olacaktır. Unutmayın İki hak var.)
* Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)
THY
A.O.
Yetiştirilmek
Üzere
II. Pilot Aday
Adayı
Arıyor.
Güncel süreç akışı; (Ortalama 4 ay, 16 Hafta süren bir süreç)
* İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır) Aday, ilana başvuru gerçekleştirdiği tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra sınava davet edilir.
* Boy-Kilo Ölçümü.
* Dil belgesi bulunan aday, ilana başvuru gerçekleştirdiği tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra boy-kilo
ölçümüne davet edilir.
* DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)
* Boy-Kilo ölçüm sürecini başarı ile tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde DLR-1 testine planlanır.
* CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)
* DLR-1 sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1
ay içerisinde
CRM değerlendirmesine planlanır.
* Kurul Mülakatı
ve
Evrak
Kontrolü
CRM değerlendirmesini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde kurul mülakatına planlanır.
Aşağıdaki Linkte yer alan özet DLR Bilgilerini sürekli boş vakitlerinizde okumanızı tavsiye ediyoruz.
http://www.avialogy.com/dlr-sinavi-hazirlik-ipuclari/
Aşağıda yer alan PDF dosyası içerisinde DLR İle ilgili çalışma ipuçlarını toplu olarak bulabilirsiniz.
DLR Tips :
Öncelikle; sınava çağrılmış olmanız vesilesi ile sizleri tebrik ederim, bu davet kibarca Pilot Adayına şu mesajı vermektir. “Ben siz pilot arkadaşımla ilgiliyim ve birkaç adım sonrası eğer şartlar THY olarak istediğim şekilde yapılacak bir dizi sınavlar kapsamında olumlu olursa sizi Kokpite alacağım.. O nedenle gelinen nokta çok ama çok önemli….
Bu arada yapmanız gerekenleri istenilen evraklar kapsamında, sizden formları istenildiği şekilde okuyarak doldurmanız ve yanınızda getirmeniz. Bunlar Medical Check, geçerli Pilot Lisansı Log Book (Uçuş Kayıt Defteri).
Müracatınızın geçerli sayıldığı, size gelen mail ile ispatlandı.. DLR çalışma link ve şifreleri ile bu yolculuğa başlıyacaksınız. 10 günlük bir hazırlık dönemi oldukça yeterli ve temel İngilizce ile havacılık konularında nakıs bir durum yok ise sonuç olumlu olacaktır.Sınavdan sonra 15 gün içerisinde sonuçlar sizlere Almanya da değerlendirme işlemini müteakip olumlu/olumsuz bildirilecektir. Bu sınavı müteakip bir kısa mülakat ve sonrasında THY Filolarından birisine kabul…
Arkadaşlar gelelim Taktiklere:
DLR link mailini aldığınız günün sonrası çalışmaya başlamalısınız. .
Hergün prensip olarak bütün modülleri (1) kere Çözün.
10 gün boyunca hepsini 1 kere dönersem yeterli olur şeklinde kesinlikle düşünmeyin.
Sebebi de insan alışkın olmadığı bir tarzda olan bu yüklemeye maruz kaldığında sıkılmaya başlıyor. bunu kesinlikle yaşayacaksınız.
İLK ÜÇ GÜN SONUNDA , SİZDE sınav algısı pozitif değişecek ve başarı yüzdeniz yükselecektir. Lütfen Üçüncü günden sonra kayıt tutmaya başlayın, ve sınav sırasına uygun olarak çalışmaya devam ediniz.
* Concentration Critical Info to You: Pls pay attention to the combination..Same Color, Same Orientation, Number of Dots (Üçgenler, color, oriantation, dot numbers, size gelen her session daki talimatı çok iyi anlamalısınız. Ne gibi aynı renkler arka arkaya gelirse Yularıdaki butona, aynı istikamet gelirse aşağıdaki butona, ilk üçgen belirleyici ona göre diğerlerini sececeksiniz.. Level 1 den başladığınızda ikinci günün sonunda seviyeniz % 80 lere çıkacaktır. Pratikle % 95 lere çok rahat ulaşabilirsiniz. Lütfen talimatları iyi Takip edin .. Yanlış anlam sınavı kaybettirebilir.)
* English Kesinlikle upper intermediate seviyesinde bir ingilizce deneyimi şart, bu varsa çok basit geçeceksiniz.. Kısaca yoğunlaşmanız gereken yerleri söylüyorum yine de, deyimler, eş anlamlılar, if clauses, relative clauses, reported speach ve diğer temel gramer yapıları(passive voice, tenses etc.)
10 dk. teneffüs (sularımızı içiniz arkadaşlarınızla kafa dağıtarak bir sonraki sınava psikolojik olarak hazırlanınız. Lütfen birbirinizle soru karşılaştırma yapmayınız.. Derin nefes alarak fakat vaktimizin çoğunu önümüzden kalkış yapan uçaklara verip derin derin nefes alıyoruz.)
* Spatial Orientation Sağa/Sola dönüş hesabı. En kolay ve sınavda full yapmanız gerekli modüllerden birisi. Düz çizgiler yavaştan hızlıya doğru ilerliyor. Konsantrasyon burada L veya R belirtecinin unutulmamasında, çok hızlı geçişler var. Parmak kullanılmaması isteniyor. İlk 4-5 deneme sonrasında Level 3 e kendinizi ayarlayın. Bu test Cube Rotation ile birlikte değerlendirildiğinden Bundan sizin en kötü ihtimalle 95 almanız gerekli. ÖNEMLİ detay..
* Mathematics (Genel anlamda sorular fonksiyon, faktöriyel, permütasyon, alan hesapları, işçi, havuz, yol, zaman problemleri ve trigonometri üzerinden geliyor çok kolay sorular.. Ortalama bir matematik bilgisi olan bu soruları sadece heycandan kaçırabilirsiniz. Ayrıca girenlerden ve geçenlerden okuduğum kadarı ile 21 sorudan 11 doğru yapanlar geçiyor.)
10 dk. teneffüs
* Running Memory Span (EN ZOR MODÜLLERDEN BİRİ) Tavsiyem gelen sayıları dörtü modül olacak şekilde hafızada tutmanız, Ortalama 3.5 üzeri aranmakta ve onun üzerinde iseniz başarı elde diyorsunuz. Tekrar hatırlatayım, Runnin Memory Span modülü değerlendirmede diğer bir zor modül olan Visual Memory ile eşleştirilerek değerlendiriliyor. Bunu lütfen çalışmalarınızda dikkate alınız. Gelelim Nasıl a?.. Lütfen bu test üzerinde şu şekilde çalışın.en az 6 sayı yazacak şekilde çalışma sürecinizi değerlendirin. Böyle yaparsanız belki 7 ve 8 I de yakalayabilirsiniz. Bu sizin elinizi Visual Memory sınavında çok rahatlatacaktır. Oturun masal dinliyor gibi dinleyin bir süre sonra o sese o kadar alışacaksınız ki.. İşte o zaman bu sınavı başardığınız an olacak.
* Kişilik
Testi
200 + Soru (Çok
önem
verilecek
bir
test değil.
Bildiğinizi
kendinize
ters
düşmeden
yapınız.
DLR 2 kalkmadan
önce
bu
teste bir
veri
teşkil
etmesi
amacı
ıle
bu
test yapılmaktaydı.
)
DLR
1 e girerken
el yazısı
ile
yanıtladığınız
10 soru
ve
bu
200+ soru
DLR 2 sonucunuzu
ve
mülakatınızı
etkiliyor.
Dolayısı
ile
cevaplarınızız
tutarlı
ve
örtüşüyor
olması
önem
arzedebilir.
-THY tarafından
sizlere
İkram
edilen
Yemek
ve
Arası
1 Saat
ve
sınavlara
devam..
*
Perceptual
Speed (Cross Check Test) (Zor ama kolay modüllerden
birisi,
neden
Çünkü
üçüncü
günün
sonunda
eğitimde
çok
rahat
75 I geçeceksiniz.
Hatta ilk testte
55 ler
de iseniz
biliniz
ki
sınavda
90 I geçen
bir
not alacaksınız.
Lütfen
kayıtlarınızı
size yollanan
mailde
yer
alan
Pdf dosyasında
hard copy olarak
muhafaza
ediniz.
ÇOK ÖNEMLİ.. Eğer aranız
Alet
Uçuşu
ile
iyi
ise
bu
test tam size göre. Sırasıyla
sabırla
okuyun
aletleri..
EN büyük
sıkınt
alet
sayı
kadranları
farklı,
dolayısıyla
bu
hazırlıkta
alışmanız
gereken
en
öenmli
şey
kadranda
görülen
en
yakın
sayıya
ulaşmak.
Terssten
gitme
de bir
yöntem
ama
en
iyisi
en
yakın
değere
gitme
olacaktır.denemelerde
85 leri
mutlaka
görmeden
sınava
gitmeyin.
Süre
oldukça
kısa
ve
4 adet
değer
okunması
gerekli.
Ona göre
tedbirinizi
alın.
En
önemli
tavsiyem..
Panik
butonuna
basmayınız.
Çünkü,
Bazen
tek
bir
tane
sayısal
değer
de girdiğiniz
olacak
ama
lütfen
konsantrastonu
kaybetmeden
devam
edin,
moral bozmadan.
Haydi
bir
copya
vereyim
burada
bu
modülün
eşleniği
Concentration ve siz zaten ondan 90 ları geçen bir not aldınız,
yani
hep
iyiyi
düşünün
lütfen..
* Aviation (Size çerez sınavlardan birisi daha, 30 soruluk kadar bir sınav,14 EASA ATP Theory derslerınden geçtiyseniz, sınav çok basit size. En az 20 doğru cevap vermelisiniz. Örneğin FAF to MAP zaman hesabı, tourqe effect, how toselect Alternate Airport e.x. )
*10 dk. teneffüs
* Cube Rotation
* Cube Rotation (Sense of Imagination) (Modülün anahtarı konsantrasyon. Orta zorluk derecesinde geçen modüllerinizden birisi de bu olacak, Türk İnsanı hayal kurmayı ve onlarla yaşamayı sever. Bayanlar bu modülde sanırım çok başarılı oluyorlar diye düşünüyorum. Taktikler farklı olabilir, ben başlangıçta olayı anlayana kadar ilk üç gün zar (küp) üzerinden çalışmanızı öneriyorum. % 70 skoru yakalamayı mütreakip açık küp methodunu kullanabilirsiniz, elinizde küpü hayal edip döndürebilirsiniz. Lütfen mavevralardaki trikleri kavrayın, etkisiz konutlar var onları iyi test edin hayal dünyanızda.. Bu detaylara girmiyorum burada.. Ancak, zar zonrası açık küp gerçekten en iyi sonuç veren başarılı metot. Komutlar çok yavaştan birden çok hızlıya doğru ileriyor.. o sebeple konsantre olmanız hayati önem taşımakta.. % 90 başarı cepte, çok anlatmaya gerek yok bu modülü..)
*Visual Memory (MEK)- Item-Number Combination. Arkadaşlar lütfen en çok yoğunlaşmanz gereken modül bu olsun. Maalesef, İlk başladığınızda ben bunu nasıl yaparım diye düşünceksiniz. Fakat zamanla değişik teknikler geliştirerek bu modülüde halledeceksiniz. Bu modül çalışırken kullanılan tekniklerin en önemlisi Modülde 10/99 arası yer alan iki haneli sayıları ve bu sayılarla gelen şekilleri Görsel Hafızanıza almanız ve sonra hatırlamanız isteniyor. En pratik metot ezberinizde 81 ilin plakası varsa bunu kullanmak veya Lise Okul arkadaşlarınızın nu dan yola çıkmak olacaktır. Olmazsa olmaz kural kesinlikle sayıları bir yerlere bağlamak olmalıdır. Çok kullandığınız size özel sayıları tabii ki öncelikle kullanmanızı tavsiye ediyorum. Her bir sayıyi içselleştirin ve ona bir anlam yüklemeye hazır olun. 25 ile gelen kare varsa , erzurumda futbol maçı deıin geçin, ama mutlaka bir şekle sokun onu.. 90 ile gelen Uçurtma varsa, İlk uçuşu 90 da yaptı, elips ile gelen 38 sayısını , kayseri de elips yaptık diye uydurun, siyah kalın çizgi ile gelen 51 sayısını, yozgat ın trafik çizgisi diyerek içselleştiriniz. 91 ile gelen insan figürü nü , okul arkadaşınız Umit I 91 den beri tanıyorum, US 43 geldi ise, Üskadar da yaşayan Kütahyalı arkadaşlar vb..
Geçmek için maksimum 5 yanlış diyorlar o da RMS de iyi iseniz 5 kabul ediliyor diyorlar. Sınavda tek bir tane bilemedim onu da bildim lakin hatırlamaya çalışırken süre geçti tam hatırladım soru geçti 39/40 ratio ile verdik çok şükür.
* CRM Testi Crew Resourse Management. (Sizin takım çalışmasına uygun olup olmadığınız sorgulanıyor. 45 dk kadar süren bir soru cevap testi, sorulara tutarlı cevaplar vermeniz yeterli, sonucu etkileyecek bir sonuç çıkacağını değerlendirmiyorum. Rahat olun. DLR 2 nin kaldırılması ile bu modüle eklenen tek test CRM Testi idi ve 100 soru var. Bu bir eleme testi değil yine kişilik testi gibi sizi DLR 2 de değerlendirebilmeleri için sorulan sorulardan oluşuyor. Fakat sınavın zamanı sizi olumsuz etkileyebilir. Günün sonuna denk gelmesi ve Working Memory zor bir testten sonra olmasıve MIC testi oncesi yapılması durumu MIC testini kötü etkileyen bir faktör. Çünkü yaklaşık 1 saat sürmekte ve sonrasındaki araya cidden bir yorgunluk vermekte, dolayısıyla ÜZÜM ve su desteği ile bunu azaltın lütfen.. Denemelerde de Uzüm ve su ile birlikte çalışın. ( bu yorumum insanlara göre farklılık gösterebilir)
*10 dk. teneffüs ve en son test olan
* MIC (Monitoring and Instrument Coordination)
* MIC (Monitoring and Instrument Coordination)
Değerli arkadaşlar geldik en zevkli ve kolay geçen ama bir o kadar da sizin üzerinizde stress oluşturan sınav modulüne. Neden kolay hepiniz pilotsunuz ve de cross check (çapraz kontrol) kavramını yaklaşık bugüne kadat logbook ta kayıtlı olan en az 200 saatlik uçuş bölümünden çok iyi biliyorsunuz. İki saat önce icra edilen bu sınavın kardeşi gibi bir benzeri olan Perceptial Speed I başardınız. Haklıyım sanırım ? Gelelim sınava nasıl hazırlanacağınıza ve gerekli olan şeylere. Arkadaşlar öncelikle Joystick temin edeceğiz. Logitech 3D Extreme Pro sınavda kullanılan joystick. Başka modellerde olabilir şart değil ama ilk defa alacaksanız bunu alın lütfen.
Çalışmaya başladığınız andan itibaren skorlarınızın başlangıçta % 70 ler de oduğunu göreceksiniz. Ve içinizden zor olan sınav bumu diyeceksiniz.
Sınav başladığında
görevli
bayan
arkadaşımız
açıklamalar
yapıyor,
yaklaşık
45 dk
gibi
bir
sistemi
deneme
ve
oryantasyon süreci
var. Bu süreçte
ortama
alışın.
Kendinizi
başarmaya
odaklayın
o kadar.
Sınavda
Heading, Altitude, Rolling, Pithc vb gibi değişkenler
ile
sizlerin
tepkiniz
ve
düzeltici
işleminiz
test ediliyor.
Dolayısıyla
bu
değişkenlerin
kontrolü
ve
seri
şekilde
düzeltilmesi
çok
önem
taşımakta.
Kendinizi
çok
kısa
sürede
bu
değişkenleri
kontrole
adapte
atmeniz
şart.
Aksi
takdirde
tepki
sürenizin
uzaması
size not kaybettirecektir.
Arkadaşlar
MIC de herkese
farklı
inertia ve
turbulans
değerleri
veriliyor,
dolayısyla
tüm
inertia değerlerini
hazırlık
döneminde
iyice
değerlendiriniz.
Hazırlıklı olmanız gereken trikler:
* Çok kısa sürede 20/30 derece baş ve irtifa değişiklikleri..
* Akustik komutları aldığınızda hemen Lövye ile pozisyor alıp, yeşil tuşa o şekilde basınınız. Örneğin, tırman ve sola dönüş ikazı ile Lövye geriye ve sola tok tutulmalı ki irtifa ve dönüş oranı koordineli başlamış olsun..
Bir kopya vereyim, FSX İle sanal ortamda herhangi bir meydan da Meydan Turu (traffic pattern/close pattern) prosedürlerini, kalkış, tırmanış, tırmanışlı dönüş, düz uçuş, süzülüş, süzülüşlü dönüş, son yaklaşma kurallarını tam olarak uygulayabiliyorsanız. Korkmayın diyorum.
DLR
Tips :
Bütün
bu
ara
verme,
devam
etme
işlemlerini
yaklaşık
18 kişilik
bir
grup
halinde
yapıyorsunuz.
Neredeyse
bütün
modüller
gözetmenler
tarafından
aynı
anda
başlatılıyor
ve
belli süreler
dahilinde
bitiriliyor.
Sınavlar
bireysel
olsa
bile bu
ortak
ilerleyiş
zaman zaman
sizi
gerebilecek
durumlara
da sebep
olabilir
çünkü
bazı
modüllerin
bitiş
süresi
diğerlerine
göre
daha
esnek
ve
bazı
adaylar
sınavı
bitirmiş
beklerken
siz
halen
sınavda
olabilirsiniz.
Bu da ister
istemez
sizi
gerebilir.
Eğer
çok
geç
kalırsanız
gözetmen
önce
sizi
uyarabilir..
Sizlere sınavların geneli ile ilgili kavramsal bilgileri bütüncül bir şekilde anlatmaya çalıştım. Daha derin alt bilgilere dalarsak bize sayfalar yetmez. Son söz İngilizce Temel bilginiz yeterli ve Psikomotor kabiliyetleriniz Havacılık bilginizle bütünleşik ise korkmayın. Bu temel sizi her zaman ve her yerde kurtarır. Ama gerçekten bu temellerde sıkıntı var ise 15 günlük full time çalışma süresi size yetmeyebilir.
Hepinize başarılar özellikle Tecrübesiz F/O ilanına başvuran arkadaşlarım çünkü hepimizin ne kadar bedel ödediğini biliyorum çok uzun yollar kat ettik. Sizlerden ricam kapalı kutu olmayın artık insanlara yol gösterici olun sizlerde iki kelime lafı kendinize saklamayın anlıyorum hepimiz bu yarışta rakibiz fakat artık yardımlaşmanın zamanıdır.

Başarılar..