Pilotaj Bölümü Öğrenci Pilotun Uçurduğu Uçak, Adıyaman da Düştü.

Evet maalesef havacılık yine bir can ve umut insanını daha aramızdan aldı. Derler ya havacılıkta kurallar Kan ile yazılmıştır.

Hayatını kaybeden değerli Öğrenci Pilot Arkadaşımız Mehmet ONAL a rahmet diliyor, Üniversite çalışanları ile Ailesine de sabırlar diliyoruz.

Kazaya biraz yakından bakmamız gerekli:

Adıyaman’ın Besni ilçesi yakınlarında saat 09.00 civarında içerisinde kursiyer pilotun bulunduğu uçağın henüz belirlenemeyen bir nedenle düştüğünü ifade eden GAUN Rektörü Sayın Gür, “38 saatlik uçuşu tamamlamaya çalışırken öndeki uçağın düşmesi sonucu kursiyer öğrencimiz vefat etti. Arkadaki uçakta herhangi bir sıkıntı yok.” diye konuştu.

“Uçak düşmeden önce fırlatma ile uçaktan atlayan pilot Besni ilçesine bağlı Yukarı Söğütlü Köyü yakınlarına düştü. Uçaktan fırlatılan pilotun cansız bedeni uçak enkazının yaklaşık 27 bazı kaynaklara göre 20 km.   uzağında bulundu. “

Şu ana kadar havacılık arşivinde yer alabilecek en ilginç ve içerisinde soru işaretleri olan kaza bu olsa gerek. Uçak basit bie eğitim uçağı, fırlatma sistemi mevcut değil, fakat uçak ta tek pilot olan Mehmet ONAL maalesef uçağı terketmek zorunda kalıyor. BU şu demek, çok ciddi bir Emercensi durum olmalı,  rahmetli Emniyet kemeri ve omuz bağlarını çözecek, uçağın kapısını zorlayarak açacak (çünkü kapı seyir halinde açılması çok zordur. Rölatif rüzgar aerodinamik ters akış oluşturur.)

Cessna 172 Model Uçak, motor arızasında süzülüş kabiliyeti ile araziye, yola, tarlaya, suya emniyetle iniş yapabilen , kanat alanı geniş ve dünyanın kullandığı bir tek motorlu, 180 BG nde Piston Motorlu bir uçak.
Aklıma Uçaktan bir Parça kopması, aerodinamik kumanda da arızalar geliyor ama hiç biri Uçağı terketmek gibi bir hal tarzı uygulamayı gerektirmiyor. Daha doğrusu bu uçağın, Operatör kitabında ” şu olursa uçağı terket “gibi bir ifade kesinlikle ve de kesinlikle yok.

Sanırım konuyu size özetle anlatabildim.

GAUN Uzay ve HAvacılık Bölümünün değerli çalışanları, arkadaşlarım.. Yolda yenisiniz… Sizden bir konuda ricam olacak : ” Havacılıkta oldukça yenisiniz, bu kaza sizleri yıldırmasın ve hızınızı artırsın. Çünkü bizlerin iyi yetişmiş Türk Pilotlarına ihtiyacımız var. Siz bu yola baş koydunuz ve bir çok engeli aşarak, değerli öğretim üyelerinin özellikle Bölüm Başkanı değerli hocamın kayda değer katkılarıyla, AOC ve FTO yetkilerini aldınız. Sİze bir tavsiyem şu olabilir , özür dileyerek: Lütfen , Her öğrencimizi yanlız-solo uçuşa göndermeden önce, üç dört kez öğretmen pilot nezaretinde uçurarak, tüm manevraları, Power on /off stol, steep turns, slow flight, traffic pattern, engine failure, loss of comm. usullerinde en az 4 – 5 deneme yaplım.  Ve PIC / Time Building Uçuşlarını bir body tabir edilen eşdeğer bilgi ve deneyime sahip bir arkadaşı  ile birlikte yaptıralım. Bu kural hatası değil. Amerika da uyguladığımız yöntem bu.

Bu kaza sonucu bazı şeylerden ders almamız gerekmektedir. Neden ? Çünkü o kırmızı rengi veren kan dan oluşan mürekkeb i bir daha aynı şeyleri yazma da kullanmayalım.

 

Tekrar Üniversite çalışanı arkadaşlarımıza başsağlığı diliyor, ve en kısa sürede GAÜN olarak yeni açılımlar yaparak, havacılığa gönül verenlere istedikleri desteği vermenizi canı gönülden diliyorum.

Umit OZTURK, CFII,

FLORIDA, West Palm Beach.

Related posts

Leave a Comment