Pilot olmak isteyen gençler, hemen hemen her gün gerek e-posta gerekse sosyal medyadan attıkları mesajlarla, pilot okulları ile ilgili ‘yerli mi, yoksa yabancı okul mu tercih etmeleri gerektiği’ konusunda yardım istiyor.
PİLOTAJ LİSANSI EĞİTİMİNDE NEDEN AMERİKA?
- Yüksek Eğitim kalitesi ve büyük bir okulda eğitim alma şansı,
- 5 ay gibi kısa bir sürede FAA CPL A , 10 Ay içerisnde EASA ATP A Lisans eğitiminin tamamlanması,
- Kayıttan itibaren online eğitim desteği,
- Üçlü lisans avantajı (FAA CPL A ve çevrim sonrası EASA ATP A ve Türk JAA FCL ATP A lisansı),
- İngilizcenin tüm eğitim boyunca kullanılarak Airline Sınavlarında mutlak başarı için bir adım öne geçilmesi,
- Uçuş Eğitiminin daha fazla uçuş saati ile daha ucuza tamamlanması,
- Amerika HAvasahası, Havaalanları ve Alet Uçuş imkanlarının Türkiye ve Avrupa’nın aksine havaalanlarının eğitim uçaklarına açık olması, (Her öğrencimiz Amerika da en az farklı 30 havaalanına seyrüsefer planlamakta ve tüm alet uçuş kolaylıklarını herhangi bir kısıtlama olmaksızın 7/24 kullanabilmektedir.)
- Yapılan uçuşlarla uluslararası uçuş tecrübesinin daha eğitim döneminden itibaren bilgi, anlama ve kavrama düzeyinde kazanılması,
Bir çok Arkadaşımız soruyor ve tekrar tekrar duymak istiyorlar . Soru şu, Lise mezuniyeti olmak Pilot Olmak için, Ticari Pilot Olmak için yeterlimidir. Evet Yeterlidir.
APA olarak, pilotluk mesleğini seçmek isteyen ve “yurt içi mi yurt dışı mı” ikileminde kalanlar için yurt dışı ve yurt içi bağlantılarından aldığı bilgileri derleyerek sizleri aydınlatmak ana görevimiz. Sizden tek istediğimiz şey , İngilizce yeterliliğiniz iyi ise Amerika en iyi ve akılcı seçenektır. Bizler buradayız ve sizlere güvenilir bir sistem ile kısa sürede Hızlandırılmış Program ile en iyiyi sunmaya çalışıyoruz.
Bildiğiniz üzere Türk Sivil Havacılığı Gelişiyor ve bu gelişme paralelinde artan Pilot İhtiyacını Karşılamak İçin Pilot Eğitiminde yurt içi ve yurt dışı arayışlara giriliyor. Ancak, insanlar para, zaman, emeklerini harcayacakları bu tür bir eğitim için ne kadar hazırlar ve yurt dışında bu eğitim nasıl alınır? İşin zorlukları nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir? İnsanlar bu konularda maalesef çok bilgili değiller ve atacakları adımların sonuçlarını düşünmeden bir maceraya başlayıp sonunu getiremeden, zaman, para, emek ve hayallerini yitirerek hüsran ile tekrar Türkiye ye dönüyorlar.
Yurt içindeki Pilot okullarımız malum. Bir kaç okuldan birini tercih edebilirsiniz. Ancak bu okul seçiminde tercih ettiğiniz okulun geçmişini de incelemek şart. İş vaadi verilen okullardan uzak durmakta fayda var. Pilot okulları sadece eğitim vermeli. İstihdam sağlamak onların işi değildir. Bu nedenle tercih ettiğiniz okul mezunlarının nerelerde işe girdiğine, kaza ve kırım miktarlarına, uçak sayılarına, uçakların yaşlarına ve bakımların nerede ve hangi şartlarda yapıldığına bakmak gerekir.
Havayolu şirketleri her okulun eğitim seviyesini bilmelerinin yanı sıra, alacakları pilotların nerelerden mezun olduklarına da bakarlar.
Unutmayın ki bu meslek sizin ve ileride taşıyacağınız yolcularınızın hayatları ile direkt ilgilidir.
Tercihiniz eğer yurt dışı ise aşağıdaki altın kuralları mutlaka okumalısınız.
İşte bu önem arz eden konu başlıkları:
1- İngilizce yeterliliğinizi mutlaka test ettiriniz. Bu konu birinci önceliğiniz olsun. Bu testin TOEFL/IELTS olmasında fayda var. TOEFL da 120 üzerinden 80 i, IELTS de ise 9 üzerinden 5.5 almanız, alacağınız eğitimi kolaylaştıracak ve maliyeti etkileyecektir. Eğer bu oranların altında bir ingilizceye sahip iseniz, eğitiminiz uzayabilir ve yüksek maliyetler ödemek zorunda kalabilirsiniz.
2- Alacağınız Lisans Türünü Belirleyiniz. EASA Avrupa, FAA Amerika, JAA ise Her iki bölge dışında kalan ülkelerin verdiği lisans tipleridir. Türkiye’de çalışmayı düşünüyorsanız JAA lisans sahibi olmalısınız. Ama bu lisans ile Avrupa’da / Ortadoğu’da çalışmanız mümkün olmayıp, lisansınızı EASA ya dönüştürmek mecburiyetiniz vardır.
3- Bütçenizi biliniz ve yurt dışı eğitim maliyetlerinin min. 40 bin dolarlardan başladığı, buna en az yüzde 20 oranında fire ve öngörülemeyen harcamalar eklemeniz gerektiğini, konaklama ve diğer ihtiyaçlar ile birlikte size 40 bin dolar olarak söylenen maliyetlerin, katlanarak 55-60 bin dolarlara çıkabileceğini mutlaka ailenizle konuşarak, ona göre seçiminizi yapınız.
4- Seçeceğiniz Uçuş Okulu için, öncelikle bölgenin meteorolojik şartları, okulun uçak sayısı, uçakların yaş durumları, Uçakların bakımının nasıl/nerede yapıldığı, uçuş okulunda kaç Öğretmen pilot bulunduğu, Kontrol Uçuşları için examiner temininde sıkıntı olup olmadığı vb. konularını öğrenmeden kayıt yaptırmayınız. Bu konular sizin uçuş eğitim sürenizi minimize etmek için olmazsa olmaz şartlarınız olmalıdır. Ufak bir detay, ama önemli; uçuş okulunuzun herhangi bir kazası olmuş mu? Kaç mecburi iniş yapılmış? Bu konularda internet sorgusu yapınız.
5- Sağlığınız uçuşa el veriyor mu? Basit anlamda, göz, kalp, psikoloji, ortopedik, duyuş yeteneği konularında bir probleminiz var ise mutlaka ve mutlaka Türkiye’de Sivil Havacılık’tan yetkili bir sağlık oluşumundan “Pilotaja Elverişlidir” raporu alınız.
6- Uçuş okulunun hızlandırılmış bir eğitim programı olmasına dikkat edin, aksi takdirde 2 ayda alınabilecek bir PPL lisansının 4-5 aya uzaması, bütçenizi ve moralinizi olumsuz etkileyebilir.
7- Uçuş okulları genellikle konaklama imkanı sunarlar, bu imkanlardan yararlanın ve yanınızdaki oda arkadaşının İngilizce konuşan (Türk olmayan) biri olması sizin İngilizce yeterliliğinizi geliştirecektir. Unutmayın, Yurt Dışı Pilot Eğitimide ama amaç, dil yeteneğinizin de geliştirilmesi üzerine kurulmalıdır.
8- Uçuş eğitim programını mutlaka isteyiniz. Bu programda sırasıyla alacağınız eğitimin safhaları, süre ve dersleri, uçuş saatleri, yer dersleri (ground lessons), önce ve sonra uçuş brifingi vb. konular detaylı olarak yer almalıdır. Eğitim yardımcı malzemelerinin menşei (Jeppesen, Gleim, ASA, Bristol, Av Exam vb) mutlaka sorgulanmalıdır. Örneğin PPL lisansı için mutlaka ve mutlaka en az 15 saat uçuş öğretmeninden yer dersi alma mecburiyetiniz vardır. Bu detayları çok dikkatle inceleyiniz. Kabaca sizlere sunduğumuz Ticari Pilot Seçenekleri ve detaylar:
9- Uçuş eğitim destinasyonunuz Amerika ise, mutlaka ve mutlaka Part 141 Özellikli bir uçuş okulu seçmelisiniz. Uçuş okulunun Part 141 sertifikasını isteyiniz. Avrupa dan bir uçuş okulu şeçti iseniz, APO yetkisinin (Approved Training Organisation) olduğuna dair belgelerini isteyiniz. Aynı zamanda 4. maddedeki ilave bilgiler de bu soruşturmada dikkatle gözden geçirilmelidirler.
10- Yurt Dışı vize işlemleri ve süreçleri meşakatli geçen süreçlerdir. Bu konuda mutlaka uçuş okulunuzla pozitif bir iletişim içerisinde olunuz. Aksi takdirde vize süreciniz uzayabilir ve masraflarınız artabilir. Tavsiye ile gideceğiniz uçuş okulundan temas kuracağınız kişi ile istediğiniz anda (mesai saatleri içerisinde) görüşebilmeli ve bilgileri alabilmelisiniz. Eğer bu iki yönlü iletişimde sorun var ise uçuş okulunuzu bir daha gözden geçiriniz.
11- Yurt Dışında alacağınız lisansın Türkiye’de uçuş yapabilmeniz için yeterli olmayacağını, mutlaka bir dönüşüm işlemine gerek olduğunu biliniz. Bu dönüşüm işlemi sizin bütçenize yaklaşık 10 bin dolar gibi bir maliyet ekleyecektir. Bu maliyet kalemleri, kabaca; 14 EASA teori sınavı, Conversion Uçuşları (IR, CPL, ME ) olacak ve minimum ilave 4-5 ayınızı alacaktır.
12- Mutlaka ve mutlaka o uçuş okulundan mezun olmuş pilotlar ile temasa geçerek, ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını, süreçleri, kısıtlılıkları, ihtiyaç duyulabilecek ilave konuları önceden öğreniniz.
13- Eğitim başladığında sizin öne çıkan zorluğunuz olacak olan, konuşulan terminolojiyi anlama, kavrama ve cevap vermede yaşayacağınız geçiş süreçleri süratle atlatılmalı ve iletişimde hiç bir problem yaşamadan yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Bu yaklaşık bir ay sürmektedir. Bu geçiş dönemi sancılı olur ise öğretmeninizin uçuş eğitimini uzatma, yani kabaca ‘ödeyeceğiniz maliyeti artırma’ yetkisi vardır.
APA PİLOTAJ LİSANSI UÇUŞ EĞİTİMİ SAFHALARI sırasıyla: (Amerika Safhaları)
- Private Pilot Certificate /PPL/ Part 61
- Instrument Rating /IR /Part 141
- Pilot In Command/PIC
- Commercial Pilot Certificate CPL
- Multi Engine Rating /ME
UMIT OZTURK,
Amerika FAA/EASA Flight Training Chief (CFII)
USA : +1 407 729 6843
pilot@amerikapilotakademisi.com
www.amerikapilotakademisi.com