Merhaba Arkadaşlar,
Genel olarak sorulan soru “Hocam ben nasıl öğreneyim, nereden başlayayım?” diye sorduğunda benim temel önerim şu şekilde:
İlk önce gramer, sonra reading, sonra listening, sonra writing en sonda ise speaking. Tabii bu vakti çok yeterli olanlara .. Eğer vaktiniz yeterli değil ve hızlı bir program ile sonuca ulaşmak istenirse ne yapılmalıdır.
İnsanlarımız Eğitim siztemimiz içerisinde maalesef bocalıyor, Onlarca yıl İngilizce müfredat derslerini almalarına rağmen hala hazırda ellerinde, akıllarında ve yaşantılarında kullanabilecekleri değerli bir İngilizce alt yapısı yok. Ve bu kısır döngü çocuklarımızı demoralize ederek, onları konudan uzaklaştırıyor. Konunun odağında ise, Adeta veba seviyesinde bir problem ise insanımızın neyi ? nasıl ? öğreneceğini bilmemek. Mesela aylık olarak beni ortalama 50 ye yakın öğrenci arıyor Pilot olmak isteyen, Havacılığa meraklı nasıl söylesem arayanların 80’i nasıl reading çalışacağını, nasıl kelime öğreneceğini, listening becerisini nasıl geliştireceğini, writinge nasıl çalışacağını, speakingini geliştirmek için ne yapması gerektiğini ve de en temelde nasıl İngilizce gramer ve kelime çalışacağını bilmiyor. Yani bu işin ABC sinde problemler var.
İngilizce Öğrenmenin temel yapıtaşı PRATİK tir. Tekrar etmenin ve öğrendiğimiz bilgileri pratiğe dökmeye çalışmanın öğrenmeyi pekiştirdiğini lütfen anlayarak tüm ağırlığınızı pratiğe veriniz. .
Hata yapın, size gülsünler ama kazanan siz olacaksınız. Maalesef yıllarca Sınıflarda birbirimizi yaptığımız yanlışlardan dolayı yıllarca utandırdık ve bu yüzden bildiklerimizi pratiğe dökmekte hep zorluk yaşadık. Hala daha da yaşıyoruz.
Türkçe konuşmaya çalışan bir yabancının kulağımıza ne kadar eğlenceli geldiğini ve çabasını ne kadar takdir ettiğimizi bir düşünsenize! İngilizce konuşurken ve bildiklerimizi pratiğe dökmeye çalışırken biz de karşımızdaki tarafından çabamız sonucu her zaman takdir ediliyoruz.Şimdi bu utangaçlığı üzerimizden atıp ana dili İngilizce olan bir hocadan İngilizce dersleri alma zamanı!
Nasıl olacak Peki, Hocadan ders almadan önce neler yapmalıyız ?
Tabii ki Grammer Bilgimiz öncelikle bizim Pratik Konuşma yetimizi takviye edecek seviye de olmalı ki Cümle kurmada doğru kalıpları yani Grameri kullanabilelim. Sizlere APA olarak hazırladığımız Grammer çalışma rehberini esas alırsanız özverili, azimli bir çalışma ile Grammer konusunu bir aylık bir sürede aşağıdaki planlamaya uygun olarak geliştirebilirsiniz. Tabii bu Grammer çalışması için azda olsa okulda aldığınız Elementary Başlangıç seviyesi ingilizceye sahip olmanız gerekmektedir.
Bu çalışmayı yaparken ana ilkeler neler olmalı.
- Programa bağlı kalarak, zamanında tamamlamak. Israrcı olmak, bilinmeyen kelimelerin anlamlarını çalışmak, cümle kuruluşlarını anlamak. Benzer yapıları kurmaya hazır olmak.
- İlk önce grameri öğrenerek nasıl cümle kuracağınızı öğrenmeniz lazım. Sonrasında ise bol bol okuma ve dinleme çalışarak kelime dağarcığınızı ve anlama becerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Okuma ve dinleme, öğrendiğiniz gramer kurallarının zihninizde yerleşmesini sağlar.
- O yüzden eğer İngilizce öğrenme konusunda ciddi iseniz bu konuda sürekli ve israrcı olmanız ve istikrarlı bir çalışma göstermeniz gerekiyor. 1 gün çalışır 1 gün ara verirseniz o önceden öğrendikleriniz büyük ölçüde uçar gider. Test edildi. Olmuyor.
- Mutlaka bilemediğiniz kelime ve önemli cümle yapılarını Küçük not kağıtlarının ön tarafına ingilizce kelimeyi altına okunuşunu , arkasına türkçe anlamını ve eş anlamlarını yazınız , her gün en az 15/20 adet olack ve bu kağıtlar sürekli yemekte , sporda, boş hissettiğin zamanlarda tekrarlayacak şekilde yanında olmalı . Mesela kelime carry out alttaki okunuşu kariy out , anlamı icra etmek , eş anlamlıları Perform, implemnt, apply kağıdı çevirmeden hemen aklına getirceksin , tekrar tekrar tekrar ede ede ….
- Günlük olarak okuduklarınızı ve dinlediklerinizi anlayacak ve ihtiyaçlarınızı yazılı ve sözlü olarak İngilizce anlatacak seviyeye geldikten sonra sürekli çalışmanıza gerek yok. Ancak bu seviyeye gelmeden çalışmaya ara verdiğiniz her defasında İngilizceniz gerileyecektir.
- İngilizce öğrenirken muhtemelen size en az bir kez “İngilizce düşün” diyen oldu. Olmadıysa ben demiş olayım. İngilizce düşün denir ama bu İngilizce düşünme işi nasıl olacak pek anlatılmaz. Çoğu öğrenci İngilizce düşünmeyi ulaşılmaz bir hedef sanır. Oysa durum hiç de öyle değil. Bu eğitim sonunda kitabı bitirip notları çalışmaya başladınız. Artık İngilizce kanal ve programları anlamaya başlamış olmalısınız. Tam değil ama yarı yarı diyelim. Altyazılı filmler size daha fazla yardımcı olacaktır tabii ki.
- Reading, tüm sınavlarda sizlerin hızlı okuma ve anlama becerileriniz test ediliyor. İngilizce okuduğunu anlama becerisi diğer bütün becerilerin temelini oluşturacak. O sebeple bu alanda çok bilinçli ve titiz davranmanız gerekiyor. Readingin temelinde ise gramer ve kelime bilgisi yer alıyor. Bu 2 faktörü de yukarıdaki çalışmalarda zaten kazanmaya başladık. Şimdi bunu pekiştirmek için, kendimize İngilizce alanımızla ilgili web siteleri haber siteleri üzerinde çalışma yapacağız. Mesela twitter, facebook bunun için çok iyi kaynak. Alanınızla ilgili adreslere üye olun ve sizlere her gün değişik kaynaklardan en son bilgiler gelsin, hem kelime hem de iş konunuz bu şekilde gelişecek vede Reading comprehensive konusu da halledilmiş olacaktır..
- Listening, bu beceri Toefl ve ILTS ve şirketlerin Interview sınavlarında çok önemli. Okuma ve dinleme Reading and listening becerisi speaking yani konuşma için temel oluşturur. O sebeple ne kadar çok okur ve dinlerseniz İngilizce konuşma için o derece iyi bir ön hazırlık yapmış olursunuz. Listening konusunda pek çok yanlış uygulama var. Mesela altyazılı film izlemek bunlardan biri. Neden mi. Çünkü yazıları anlamaya odaklanıyorsunuz, aslında Okuma beceriniz üzerine yoüunlaşıyorsunuz.
-
Speaking Nasıl Geliştirilir?
Geldik zirveye. İngilizce konuşmak herkesiz hayallerini süsleyen hedef. Ancak şu ana kadar umarım anlamışsınızdır ki İngilizce konuşmak için atılması gereken adımlar var. Temel grameri öğrenmeden, okuma anlama, dinleme anlama ve yazma becerilerini geliştirmeden İngilizce konuşma becerisini geliştirmek kolay olmayacak. Bu nedenle hepsi arasında bir korelasyon var. Bu bağı koparmadan 4 yönlü bir çalışma ile Hem Konuşma, okuma, yazma ve dinleme alışkanlıklarınız aynı anda eş zamanlı olarak gelişmeli. Lütfen sadece birisi üzerine yoğunlaşmayalım.
Şİmdiden başarılar diliyorum.