Değerli arkadaşlarım,
Sizlerin Havacılık ve Eğitim Konularına göstermiş olduğunuz yakın ilgi, candan destek inanın anlatılacak gibi değil.. Çok teşekkür ediyorum. Bilgilendirme faaliyetlerimiz ara vermeden tüm hızı ile devam ediyor. Sizlere standartları anlatmak, zamanınınızı değerli yapmak, işini doğru yapan insanlara emanet etmek kısaca en kısa zamanda hedefinize ulaştırmak öncelikli amacımız. Doğru yerde doğru insanlrla olmak kadar insana huzur veren başka bir şey olamaz bu dünyada. Gelelim konumuza,
Türk Sivil Havacılığı Gelişiyor ve bu gelişme paralelinde artan Pilot İhtiyacını Karşılamak İçin Pilot Eğitiminde Yurt Dışına Yönelişler artıyor. Sayısal verilerle izah edyim, Türkiyenin Yıllık Pilot ihtiyacı 2017-2030 itibarı ile yıllık 950 olacak şekilde SHGM verilerine göre değerlendirilmektedir. Şu an en iyi ihtimalle Tüm Uçuş Okulları bu sayının üçte birini realize edememektedirler. Sonuç olarak, altyapı , uçuş okulu, regulasyon konularındaki yetersizlikler insanların arayışşlarını çeşitlendirmekte. Avrupa, Amerika da Uçuş Eğitimi seçenekleri Siz Öğrenci arkadaşlarımız tarafından ele alınmaktadır. APA bunu bilerek ve bu ihtiyacı hesap ederek yaklaşık 2013 yılından bu yana siz öğrencilere kapılarını Amerika ve Avrupa da ki Uçuş Eğitim kombinasyonları ile açmıştır. Amacımız, insan odaklı düşünmek ve sizleri hedefinize ulaştıracak vasıtaları maliyet etkin olarak öne çıkarmaktır.
Ama acaba insanlar para, zaman, emeklerini harcayacakları bu tür bir eğitim için ne kadar hazırlar, Yurt Dışında Akademik Mesleki Eğitim olan bu şekil bir eğitim nasıl alınır ? İşin zorlukları nelerdir? Nelere dikkat edilmeli konularında maalesef insanlar çok bilgili değiller ve atacakları adımların sonuçlarını düşünmeden bir macera ile başlayıp, sonunu getiremeden hüsran ile zaman, para, emek, enerji ve hayallerini yitirerek tekrar Türkiye ye dönüyorlar. Bu nedenlerle bu yazıyı kaleme almak bir ihtiyaçtan öte, mükellefiyet, zorunluluk oldu.
Sizlere yurt dışı Pilot Eğitiminde öncelikle öne çıkan 13 başlık hakkkında mutlaka ve mutlaka bilgi sahibi olun diyorum ve lütfen dikkatle dinleyin ve gerekli notları alınız.
İşte size başka hiç bir kaynaktan temin edemeyeceğiniz Yurt Dışı Pilot Eğitiminde bilmniz gereken konu başlıkları,
1- İngilizce Havacılık İçin Olmazsa Olmaz Önem derecesindedir. Yeterliliğinizi mutlaka test ettiriniz. Bu konu birinci önceliğiniz olsun. Bu testin TOEFL/IELTS olmasında fayda var. Maalesef Türk Firmaları aslında akademik kariyer için aranan bu sınavlara çok önem veriyorlar. O nedenle; TOEFL da 120 üzerinden 80 i, IELTS de ise 9 üzerinden 6 almanız alacağınız eğitimi kolaylaştıracak ve maliyeti etkileyecektir. Eğer bu oranların altında bir ingilizceye sahip iseniz, eğitiminiz uzayabilir ve yüksek maliyetler ödemek zorunda kalabilirsiniz. İngilizce yeterlilik konusunda sizlere gerekli bilgileri aşağıdaki linkte detaylı olarak verdim. Nasıl? Sorusuna seviyenize göre en düşük maliyetli çözümler orada yer almaktadır.
https://www.amerikapilotakademisi.com/wp-admin/post.php?post=561&action=edit
2- Alacağınız Lisans Türünü Belirleyin. EASA Avrupa, FAA Amerika, JAA ise Her iki bölge dışında kalan ülkelerin verdiği lisans tipleridir. Türkiye de çalışmayı düşünüyorsanız JAA lisans sahibi olmalısınız. Ama bu lisans ile Avrupa da / Ortadoğu da çalışmanız mümkün olmayıp, lisansınızı EASA ya dönüştürmek mecburiyetiniz vadır.
3- Bütçenizi ailenizle oturarak belirleyin, max. harcayabileceğiniz size verilen miktarı ve alacağınız Uçuş eğitiminin maliyeti ile dengeleyin. Ticari Pilot Sertifikası için Yurt Dışı Eğitim maliyetlerinin min. 40/45 bin dolarlardan başladığı, buna en az yüzde 20 aranında bir fire, gizli harcamalar koymanız gerektiğini, konaklama ve diğer ihtiyaçlar ile 40 bin dolar olarak sizlere söylenen maliyetlerin katlanarak 55-60 bin dolarlara çıkabileceğini mutlaka ailenizle konuşun ve ona göre seçiminizi yapınız. Amarikalı bir öğrenci Ticari pilot olmak için bu miktarları burada harcamaktadır.
4- Uçuş Okulunun Seçimi: Seçeceğiniz Uçuş Okulunun , öncelikle bölgenin meteorolojik şartları , Uçuş okulunun Uçak sayısı, Uçakların yaş durumları, Uçakların bakımının nasıl/nerede yapıldığı, uçuş okulunda kaç Öğretmen pilot bulunduğu, Kontrol Uçuşları için examiner temininde sıkıntı olup olmadığı vb. konularını öğrenmeden kayıt yaptırmayın. Bu konular sizin uçuş eğitim sürenizi minimize etmek için olmazsa olmaz şartlarınız olmalıdır. Ufak bir detay ama önemli Uçuş Okulunuz herhangi bir kazası olmuş mu ? Kaç mecburi iniş yapılmış ? konularında size verilen bilgiler ile sınırlı kalmayın, ve google üzerinden internet sorgusu yapınız.
5- Yurt Dışında Eğitim almaya karar verdiğinizde ilk işiniz Sağlık Kontrolü yaptırmak olsun. Sağlığınız Uçuşa elveriyormu ? Basit anlamda, Göz, kalp, psikoloji, ortopedik, duyuş yeteneği konularında bir probleminiz var ise mutlaka ve mutlaka Türkiye de Sivil Havacılıktan yetkili bir sağlık oluşumundan “Pilotaja Elverişlidir .” raporu alınız.
6-Zaman Yönetimi. Yurt Dışı Uçuş Okulundan eğitimin tamamlanma süresi ile ilgili alacağınız eğitim tipleri, uçacağınız uçak tipi üzerinden konuşun ve yazılı belge isteyiniz .. Tabii İmzalı olması önemli. Bunu cebinize koyunuz ve sıkıştığınızda ona başvurunuz. Ayrıca lütfen, Uçuş Okulunun Hızlandırılmış bir eğitim programı olmasına dikkat edin, aksi takdirde 2 ayda alınabilecek bir PPL lisansının 4-5 aylara uzaması sizin bütçenizi ve moralinizi olumsuz etkileyebilir.
7- Konaklama. Ortalama şartları iyi bir housing ücreti Amerika da aylık 500/550 dolar civarındadır. Bu hususu lütfen göz ardı etmeyiniz. Bazı Uçuş Okulları genellikle konaklama imkanı sunmaktadırlar, ve ortalama aylık 600 dolar gibi bir ücret “sharing room” için istemektedirler. Bu imkanlardan yararlanın ve yanınızdaki oda arkadaşının ingilizce konuşan (Türk Olmayan) biri olması üzerinde odaklanınız. Bu avantajı lütfen yakalayınız. Sizin İngilizce yeterliliğinizi geliştirecektir. Unutmayın Yurt Dışı Pilot Eğitimide ama amaç , dil yeteneğinizin geliştirilmesi üzerine kurulmalıdır.
8- Uçuş Eğitim Programını Mutlaka isteyiniz. Tavsiyem lütfen FAA/EASA Uçuş Eğitim regulasyonlarını , gereklilikler, lisans bölümlerini bir saatinizi ayırarak inceleyiniz. Sonra size önerilen programda sırasıyla alacağınız eğitimin safhaları, süre ve dersleri, flight hours, ground lessons, pre/post flight briefing vb konular daha iyi anlaşılacak ve sizin bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Eğitim yardımcı malzemelerinin menşei (Jeppesen, Gleim, ASA, Bristol, Av Exam vb) mutlaka sorgulanmalıdır. Örneğin PPL lisansı için mutlaka ve mutlaka en az 15 saat Uçuş öğretmeninden Ground Lesson (yer dersi alma mecburiyetiniz vardır.) Bu detayları çok dikkatle inceleyiniz.
9- FAA/EASA Okulu Yurt Dışı Öğrenciye Eğitim Verme Yetkisi Olmalıdır. Uçuş eğitim destinasyonunuz Amerika ise , mutlaka ve mutlaka Part 141 Özellikli bir uçuş okulu seçmelisiniz. Uçuş okulunun Part 141 sertifikasını isteyiniz. Avrupa dan bir uçuş okulu şeçti iseniz, APO yetkisinin (Approved Training Organisation) olduğunu belgelerini isteyiniz. Aynı zamanda 4 ncü maddedeki ilave bilgilerde bu soruşturma da dikkatle gözden geçirilmelidirler.
10- VİZE Süreçleri. Yurt Dışı vize işlemleri ve süreçleri meşakkatli geçen süreçlerdir. İlgili ülkeye Vize alana kadar Uçuş Okuluna hiç bir ödeme yapmayın, çünkü işler ters gider ve sonuçta Vize den red alabilirsiniz. I20 belgesi için sizden ortalama 300/500 dolar para isteyebilirler. Bu konuda da ısrarcı olun ve “ ben size toplam ort 50 bin dolar para ödeyeceğim ama sizler benden şimdi para istiyorsunuz.” Vize alamazsam ne yapacağım şeklinde ısrarcı olun ve bu ücreti ödemeyiniz. Bu konuda mutlaka Uçuş Okulunuzla pozitif bir iletişim içerisinde olunuz. Aksi takdirde vize süreciniz uzayabilir ve masraflarınız artabilir. Tavsiye, gideceğiniz uçuş okulundan temas kuracağınız kişi ile istediğiniz anda (mesai saatleri içerisinde) görüşebilmeli ve bilgileri alabilmelisiniz. Eğer bu iki yönlü iletişimde sorun var ise Uçuş okulunuzu bir daha gözden geçiriniz.
11-Amerika da FAA Lisansının Dönüşümü.. Amerika da alacağınız lisansın Türkiye de uçuş yapabilmeniz için yeterli olmayacağını, mutlaka bir dönüşüm (License Conversion) işlemine gerek olduğunu biliniz. Bu dönüşüm işlemi sizin bütçenize yaklaşık ort. 10 bin dolar gibi bir maliyet getirecektir. Bu maliyet kalemleri, kabaca; 14 Easa teori sınavı, Conversion Uçuşları (IR, CPL, ME ) olacak ve minimum ilave 4-5 ayınızı alacaktır. Bu süreçleri de hesap ediniz.
12- Arşiv Araştırması Yapınız. O uçuş okulundan mutlaka ve mutlaka mezun olmuş Pilot lar ile temasa geçerek, ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını, süreçleri, kısıtlılıkları, ihtiyaç duyulabilecek ilave konuları önceden öğreniniz.
13- Yabancı Bir Ortama Adaptasyon Süreci: Eğitim başladığında sizin öne çıkan zorluğunuz, konuşulan terminolojiyi anlama, kavrama ve cevap vermede yaşayacağınız geçiş süreçleri süratle atlatılmalı ve iletişimde hiç bir problemi yaşamadan yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Bu yaklaşık bir iki ay sürmektedir. Bu geçiş dönemi sancılı olur ise Öğretmeninizin Uçuş eğitimini uzatma, kabaca ödeyeceğiniz maliyeti artırma yetkisi vardır.
Değerli arkadaşlar bugüne kadar Amerikan Uçuş Akademisi olarak Yurt Dişı Uçuş Eğitiminde yaşadığımız problemleri ortaya koyarak, çözüm önerilerini sizlere açıklamaya gayret ettim. Bunlar birebir yaşanmış tecrübelerdir. Bilgi paylaşım kültürü ile sizlere daha kalıcı, faydalı bilgiler sunmaya devam edeceğiz.
Herşey gönlünüzce olsun.
Sağlıcakla Kalın..